Tormentum – Inlåst med några av psykiatrins farligaste fall. Cornelia trodde att uppdraget skulle vara enkelt: bara observera. Men snart börjar experimentet att gå över gränsen, patienterna reagerar oförutsägbart, och Cornelia dras in i deras skräck och vanföreställningar. Vad händer när hon inte längre vet om det är de eller hon själv som tappar greppet? Ett experiment som kanske aldrig var menat att lyckas – bara att skrämma.

Inspiration från verkliga psykologiska experiment

På Bokmässan i Torslanda fick jag förmånen att diskutera psykologi och skräck med läsare, och vi pratade om det fascinerande (och skrämmande) verkliga experiment som inspirerade Tormentum: Stanford Prison-experimentet, där deltagarnas roller som fångar och vakter gick överstyr, och de psykologiska gränserna suddades ut.

Jessica Lincke med böcker på Torslanda Bokmässa. Psykologisk thriller och skräck för läsare som gillar psykologi.

En psykolog på plats kopplade också till Milgrams lydnadsexperiment från 1970-talet, där människor utförde chockerande handlingar under auktoriteters befallningar. Vår diskussion kretsade kring moral, beteende och psykologiska gränser – teman som också präglar Tormentum.

Varför vissa böcker stannar kvar

Det är inte de stora idéerna som gör en bok oförglömlig – det är sättet de berättas på. Författarens röst och berättarteknik skapar magin. Så nästa gång du läser en bok, tänk på vad som gör texten äkta och närvarande för dig. Hur orden träffar och hur varje mening känns som en del av något större. Kanske handlar det om din egen öppenhet för att låta orden verkligen tränga igenom?

Jessica Lincke

Författare och expert inom PTSD som skriver psykologiska thrillers.

Previous
Previous

När mina böcker skapar rädsla – och varför det är precis det jag vill

Next
Next

Exploring the Darker Side of the Mind: Psychological Thrillers by Jessica Lincke