Gestaltning i ditt skrivande

Gestaltning är en av de viktigaste ingredienserna i receptet att skriva en riktigt bra bok. Samtidigt är det många som kämpar med att veta vad, hur eller när gestaltningen ska ta plats. En vanlig uppfattning är att ju fler beskrivande ord desto tydligare bild blir det. Men stämmer det verkligen?

Visste du att du kan gestalta mellan raderna, genom det du INTE skriver ut. Gestaltning är även frånvaron av något. Att inte låsa fast gestaltningen med en massa ord betyder att du vågar lämna över berättelsen till läsaren.

Den berömda sexordsnovellen "For sale: Baby shoes, never worn" säger allt samtidigt som den inte bestämmer över läsarens fantasi. (Varför har babyskorna aldrig använts?)

Författare som vågar lita på läsaren skriver inte mer än vad som är nödvändigt för att väcka en känsla och inre bild. Det är en tillit till läsaren och det kan måla upp riktigt starka personporträtt, miljöer och bakgrund 𝘪𝘯𝘶𝘵𝘪 läsarens huvud. Tekniken innebär nyanserade berättelser med flera lager.

Men hur gör man då?

Några tips är:

• Öva på att säga mer genom att säga mindre.

skriva lektör författare Jessica Lincke

• Vässa din observationsförmåga, betrakta världens alla intryck med nyfikenhet. Observera detaljer och människor. Har du övat upp din mentaliseringsförmåga kan du snappa upp mer än det som syns på ytan.

• Spela in dig själv när du högläser och spela upp det i ett annat rum, gärna när du blundar. Miljöombyte samt att du blundar ger dig en mer objektiv uppfattning om texten. Låter gestaltningen spretig? Fram med saxen och frisera om meningsuppbyggnaden.

• Kika i din favoritbok, specifikt favoritscenen i din favoritbok. Har den författaren sprängt in tiotals adverb och adjektiv i en och samma mening? Vad är det med textens meningsuppbyggnad som gör att just den scenen blir så levande för dig?

• Hitta din unika berättarröst. Tonen i manuset kan påverka hela premissen och läsupplevelsen. Använder du rätt ton för att förmedla känslan du är ute efter?

Jessica Lincke

Författare och expert inom PTSD som skriver psykologiska thrillers.

Previous
Previous

Reningseld recension

Next
Next

Jessica Lincke är en mästare på att få läsaren att tvivla.